Project Description

Corina Fătu   •   28 Iulie, 2017

În gara din Colombo, așteptăm trenul către Galle care nu mai vine. Astăzi plecăm către partea de sud a insulei, către paradisul promis, Unawatuna. Ne așezăm pe o bancă între doi localnici. În dreapta mea stă un bărbat în vârstă care citește un ziar în limba engleză, în stânga o femeie îmbrăcată neglijent își taie unghiile de la mâna dreaptă cu un cleștișor pe care abia l-a cumpărat. 

Drumul

Aș vrea să scriu ceva despre cât de fascinantă este Sri Lanka. Dar tot ce-mi trece prin cap este că de-abia aștept trenul care să ne ducă departe. Mi s-a lungit gâtul de cât m-am uitat după el. Văd în schimb iar ciori. Multe ciori, peste tot ciori. N-am văzut nicăieri atâtea câte sunt în Sri Lanka. Undeva sus, pe o pancartă, îmi atrage atenția următorul citat: „Have respect for the women!“ E scris în engleză și în cele două limbi vorbite în Sri Lanka: singaleză și tamilă. Vine și trenul. Dar ce să vezi, ghinion! E plin ochi la clasa a doua unde ne-am cumpărat noi biletele. Avem în spate rucsacurile burdușite, nu reușim să ne facem loc printre localnicii înghesuiți, așa că nu ne rămâne altă soluție decât să apelăm la un șofer aflat la ieșirea din gară. Nu prea ne convine prețul, negociem cât putem, iar la final batem palma cu senzația că tot el a ieșit mai bine decât noi.

Clădiri în construcție, case în paragină, tarabe de lemn la marginea drumului unde sunt înșirate laolaltă fructe și rochii colorate, aglomerație, claxoane, saci cu resturi la marginea drumului,  un munte de gunoi, periferia capitalei ne uimește și ne arată câte surprize poate adăposti un loc. Pe măsură ce ne îndepărtăm de Colombo și ne apropiem de sud, peisajul se schimbă și devine mult mai idilic și mai prietenos. Coasta de sud, parte din anticul regat Ruhuna, este o zonă în principal rurală, compusă din sătuce liniștite de pescari și fermieri amestecate cu locuri turistice aflate la marginea oceanului. Deși grav afectată de tsunami-ul din 2004, zona își ascunde bine cicatricele.

Exaltare

O oră și jumătate mai târziu, intrăm pe poarta casei de oaspeți Nor Lanka din Unawatuna. Încă de la intrare ne fascinează grădina luxuriantă despărțită în două de o potecă lungă, la capătul căreia se întrevăd stâlpii albi ai clădirii în stil colonial. Suntem întâmpinați chiar de patron, un tip simpatic, care ne oferă un suc de papaya de bun-venit. „Nu prea avem musafiri din România“, ne spune el în timp ce ne conduce către camera noastră. „Sper că puteți rămâne aici două nopți“, adaugă  pe un ton glumeț în timp ce ne arată camera primitoare, infinit mai bună decât am fi sperat.

Ne lăsăm bagajele, ne scoatem costumul de baie și papucii și o tulim spre plajă. O luăm nerăbdători pe străduțele înguste și prăfuite, ne lăsăm conduși de mirosul de mare și sunetul valurilor, ca după o cotitură să ni se dezvăluie oceanul Indian în toată splendoarea sa. Pășim pe nisip și am impresia că am la picioare un imens covor persan de culoare aurie. Nu cred că am văzut vreodată un nisip mai fin și mai primitor decât acesta. Iar apa este atât de caldă ca și cum soarele s-ar fi topit în ea. În sfârșit am ajuns la paradisul promis!

Unawatuna este una dintre cele mai populare stațiuni de pe coasta de sud a Sri Lankăi, așa că nu duce lipsă de restaurante și baruri. Hămesiți, ne oprim la Tartaruga unde mâncăm niște creveți proaspeți și bem o bere rece Lion. Ne întindem apoi prosopul pe plajă și ne abandonăm paradisului  până când ziua se apropie de sfârșit. Ne place Unawatuna cu nisipul ei ca o pudră fină, cu marea turcoaz, cu cocotierii înalți ce ne țin umbră, chiar dacă este o stațiune destul de aglomerată și turistică. Dar în viață nu le poți avea pe toate.

Încheiere

S-a înserat. Scriu aceste rânduri de pe terasa noastră, desculță, afară plouă torențial și tocmai am mâncat cele mai delicioase clătite cu cocos și înghețată de vanilie. Simțurile mele cred că tânjeau după sentimentul ăsta de bine și de miros de ploaie. Ca să iubești un loc străin, trebuie să-l guști și să-l miroși, nu doar să-l vezi. Mâine, dacă vremea ține cu noi, o să avem o zi de relaxare la plajă, apoi pe seară mergem să explorăm Galle, aflat la 6 kilometri de Unawatuna. Hai că ne-a mai venit inima la loc!

Plaja si soare

Bine de știut

Sharing is caring

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER