Project Description

Corina Fătu   •   1 Noiembrie, 2017

Când la micul dejun te așteaptă un platou cu fructe tropicale, roti în formă de inimă, orez cu curry servit cu pol sambal, clătite umplute cu cocos și suc de papaya, ceai verde cu lapte, când îți începi ziua cu un asemenea ospăț sardanapalic îți mai vine apoi să-ți iei în spate rucsacul de 10 kile și să pornești la drum? Da, dacă știi că la capătul călătoriei te așteaptă Mirissa, una dintre cele mai frumoase plaje din Sri Lanka.

Bine ai venit în junglă și Happy New Year!

Deși este sfârșitul lui martie, în camera de la Peacock Villa ne așteaptă un brad mic de Crăciun și câteva decorații. O felicitare care ne urează, cu câteva luni întârziere, „Happy New Year!“ stă sprijinită pe oglindă, lângă un crocodil de pluș. Inițial ne gândim că probabil au uitat să le strângă, dar aflăm ulterior că în Sri Lanka se sărbătorește în curând Anul Nou. Locuitorii din Sri Lanka încep să sărbătorească Anul Nou în aprilie, când Soarele se mişcă din Casa Peştilor în Casa Berbecului, în jur de 13 sau 14 aprilie. Am citit undeva că hinduşii obişnuiesc să facă desene din pudră colorată în faţa casei, la începutul noului an, pentru a întâmpina rudele sau prietenii. Nu ne deranjează să rămânem în atmosfera sărbătorilor, dacă ar fi după mine aș face Crăciunul în fiecare zi, dar până una alta ne cheamă marea.

„Follow the river and you will get to the sea“, ne sfătuiește gazda noastră și parcă vorbește în zicători. Către plajă există o scurtătură, o cărare prin mijlocul junglei, care merge laolaltă cu râul. O luăm la pas pe drumul prăfuit, fără niciun indicator sau alt reper decât că trebuie să mergem de-a lungul râului. Prin jurul nostru mișună maimuțe, broaște testoase, șopârle uriașe și alte vietăți de care nici nu am vrea să știm. Dacă în Unawatuna era totuși civilizație, Mirissa ne surprinde cu jungla și sălbăticia ei, cu aspectul acela de sătuc ski-lankez autentic care nu a fost încă cotropit în totalitate de turism. Tocmai când avem impresia că ne-am rătăcit și drumul nu duce nicăieri, un hostel ne răsare în cale și dăm de civilizație. La parter, undeva în spate, o localnică curăță legumele pentru masă, în timp ce în râu o șopârlă uriașă îi dă târcoale. Sus, la un geam larg deschis, feriți de sălbăticie, un tată își ține protector copilul în brațe și privesc către junglă.

Drumul către plajă Mirissa

O altă Vamă

Plaja din Mirissa nu ne dezămăgește: fâșia de nisip auriu se întinde cât vezi cu ochii, iar cocotierii ce împrejmuiesc plaja se înclină reverenţios spre apa turcoaz. Ne luăm papucii în mână și ne plimbăm de-a lungul plajei până ajungem la o insulă care poartă numele de Rock Island și care împarte plaja în două părți. Priveliștea de pe insula-stâncă ne taie răsuflarea. De aici, de sus, am impresia că pot cuprinde toată frumusețea Mirissei între palme. Câteva minute mai târziu, așezați la o masă pe plajă, revenim la plăceri mai practice: o porție de creveți jumbo și o bere rece Lion. Dacă n-aș ști că sunt în Sri Lanka, atmosfera relaxantă și boemă m-ar face să cred că sunt la Vama Veche și că beau o bere la Expirat. Ceea ce îmi place atât de mult la locul ăsta cu numele atât de frumos este că, deși nu e o stațiune chiar neatinsă de turism, încă își păstrează o anume puritate care nu a fost dezonorată de către de vânzătorii ambulanți, lanțurile hoteliere, magazinele de souveniruri și alte mărunțișuri.

Mă declar total fermecată de Mirissa, iar seara aici se dovedește magică. După ce se lasă întunericul, în cocotierii de pe plajă se aprind becuri colorate care proiectează pe nisip un caleidoscop de lumini magice. Mesele sunt scoase pe plajă, iar valurile oceanului ne mângâie tălpile în timp ce luăm cina. De la barurile de pe plajă se aude muzică, iar pe seară încep petrecerile în zonă. Seara se termină târziu, iar în timp ce o luăm spre vilă pe potecile prăfuite și slab luminate, chiar am impresia pentru o clipă că sunt pe undeva prin Vamă. Mă rog, o versiune puțin mai tropicală.

 

Bine de știut

Sharing is caring

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER