Câteva cuvinte despre …

În anul 1974, José Saramago pornește într-o călătorie prin țara sa, de la nord la sud, în urmă căreia scrie o carte dedicată în primul rând portughezilor: „Călătorie prin Portugalia“. Și pentru că, așa cum spune însuși autorul, fericirea are multe chipuri, iar călătoria este unul dintre ele, vom porni și noi pe urmele sale și ne vom îndrepta pașii către unul dintre locurile speciale din Portugalia: Sintra.

„Toate drumurile duc la Sintra.“

Mai întâi călătorul face o oprire la Monserrate. Aici găsește palatul de inspirație mongolă pe jumătate ruinat, iar parcul un tărâm al tăcerii. Palácio Nacional da Pena, cel mai renumit castel al Sintrei, domină orașul.

„Acolo sus este palatul. Văzut de departe, are o oarecare măreție. Foișoarele circulare, cu încadraturi caracteristice, seduc privirea, iar bordura arcurilor se imaterializează de la distanță.“

Deși neimpresionat de măreția castelului, pe care îl consideră o „încâlceală de stiluri“, Saramago recunoște că fără Palatul Pena, Munții Sintra nu ar mai fi ceea ce sunt. Zărind de la distanță Castelul Maurilor, călătorul își reia drumul și ajunge la Palatul Național al Orașului, palat regal din secolul al XV-lea, ridicat pe ruinele unui vechi castel maur.

„În Palatul Național al Orașului se simte timpul care s-a scurs. Nu este timpul pietrificat al Palatului Pena sau timpul pierdut din Monserrate, sau marele semn de întrebare al capucinilor. Atunci când călătorul își amintește că în acest palat a fost pictorul Jan van Eyck, se gândește că măcar anumite lucruri din această lume fac sens.“

Dacă vrei să pășești pe urmele lui Saramago prin Portugalia, poate te inspiră propunerea mea de vacanță pentru luna octombrie. La Sintra se ajunge relativ ușor. Din Lisabona iei trenul, iar în aproximativ 40 de minute ajungi. Îți mai recomand să vizitezi în apropiere de Sintra: Cascais, Estoril, Cabo da Roca, Óbidos și firește Lisabona dacă nu ai mai fost.

„Óbidos seamănă cu o domnișoară din vremuri de demult care s-a dus la bal și speră să fie invitată la dans. O vedem cu o figură solemnă în scăunelui ei, nu clipește din gene și este extrem de îngrijorată pentru că nu știe dacă i s-a desfăcut din cauza căldurii melcul din vârful capului.“

Detalii vacanță

Perioada călătoriei: 5-9 octombrie 2018

Zbor

Ruta: București – Lisabona, operat de TAP Air Portugal

Preț: 126 euro de persoană, dus-întors

REZERVĂ ZBOR
Cazare

Chalet Saudade | cameră dublă cu mic dejun; cotat cu 9.6 pe booking.com

Preț: 150 euro/persoană (300 euro/2 adulți)

REZERVĂ CAZARE
TOTAL

276 euro/persoană cu zbor și cazare

0
Zbor
0
Cazare
0
Total

Bine de știut

Aceasta este o propunere de vacanță de tipul DIY (do-it-yourself). Asta înseamnă că rezervările se fac pe cont propriu, folosind link-urile din acest articol. Îți recomand să faci rezervările cât mai  rapid posibil ca să beneficiezi de prețurile afișate.

În cazul în care  propunerea mea de vacanță nu este întocmai pe gustul tău, ai două variante:

  • Îți poti personaliza și configura vacanța după bunul plac folosind motorul de căutare de pe pagina „Inspirație“.

  • Poți apela la serviciile mele de „Consiliere” prin intermediul cărora te pot ajuta să-ți planifici vacanța de la zero.

Sharing is caring

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER