Câteva cuvinte despre …

Fostă capitală a două imperii importante, Bizantin și Otoman, Istanbulul nu are doar o istorie fascinantă, ci și o mulțime de monumente și atracții precum palatul Topkapî, Moscheea Albastră, Marele Bazar, Turnul Galata. Dacă în călătoriile tale vei ajunge în Istanbul, atunci oprește-te la Muzeul Inocenței din cartierul Çukurcuma. Acesta este locul unde povestea imposibilă de iubire dintre Kemal şi Füsun a părăsit paginile romanului lui Orhan Pamuk şi s-a transpus într-un muzeu în toată regula.

„Orașul ne făcea să intuim banalitatea existențelor noastre și ne învăța cum să fim umili fără a încerca vreun sentiment de vinovăție. În timp ce pășeam pe străzi, simțeam cât de consolator era să te pierzi în mulțimea orașului, prin maxi-taxiuri, prin autobuze și o priveam cu admirație pe Füsun care devenea, de pildă, din ce în ce mai atașată de o bătrână îmbrobodită, care stătea pe vapor, pe scaunul de lângă ea și care era însoțită de un nepot, ce picotea în brațele ei. Datorită ei, am trăit, în acele zile, toate deliciile și toate tensiunile pe care ți le poate oferi plimbarea prin Istanbul alături de o femeie frumoasă, cu capul descoperit, de parcă ar fi fost vorba de o distracție nemaipomenită.“

Pe fundalul unui Istanbul frământat, romanul lui Pamuk spune povestea de dragoste dintre Kemal, un afacerist bogat, şi Füsun, o mai tânără rudă îndepărtată. Deşi pe care să se însoare, Kemal se găsește acaparat de pasiunea pentru tânăra şi încântătoarea Füsun, lăsându-se purtat de o avalanşă de emoţii şi trăiri intense. Dragostea neîmplinită dintre cei doi îşi găseşte refugiul într-o colecţie de obiecte, pe care Kemal le adună obsesiv, în încercarea de a-şi găsi consolarea şi de a atenua trauma pierderii.

„În toiul unei nopți cu lună plină, m-am trezit în odăița mea fără draperii de la mansarda casei din Çukurcuma, scăldată într-o lumină blândă, și am privit în jos, către spațiul gol al clădirii, prin genunea care se căsca sub mine. Pe ferestrele micului muzeu, pe care mi se părea uneori că nu aveam să-l mai isprăvesc niciodată, pătrundea lucirea argintie a lunii, care făcea golul și clădirea să arate înspăimântător, aidoma unui ținut fără fruntarii. La etajele de jos, care atârnau, fiecare, deasupra hăului ca niște balcoane, se afla, învăluită în umbră, colecția pe care o adunam de treizeci de ani. Zăream obiectele de care se folosise familia Keskin în acea casă, rămășițele ruginite ale Chevroletului, totul – de la sobă la frigider, de la masa la care cinaserăm vreme de opt ani la televizorul la care obișnuiam să ne uităm – și le simțeam poveștile fremătând în mine, precum un șaman care percepe sufletele obiectelor.“

În Istanbul, în cartierul Çukurcuma, romanul trăieşte. Aici sunt găzduite obiectele pe care scriitorul Orhan Pamuk le-a adunat de-a lungul mai multor ani şi care sunt descrise în carte. Cercei, agrafe, mucuri de ţigară, bibelouri, bilete de cinema, piese de îmbrăcăminte, fiecare obiect încapsulează frânturi ale unei iubiri profunde și neîmplinite. Păşind în Muzeul Inocenţei şi mergând pe paşii celor doi îndrăgostiţi, parcă îl auzi pe Kemal şoptind:

„Să fi fost, oare, cea mai fericită clipă din viaţa mea? Aş fi putut proteja, oare, fericirea aceea, dacă mi-aş fi dat seama de ea, astfel încât lucrurile să urmeze un cu totul alt făgaş? Da, dacă aş fi reuşit să intuiesc că trăiam cea mai fericită clipă din viaţa mea, n-aş fi pierdut-o niciodată.”

Dacă vrei să descoperi orașul și să pătrunzi în universul unui roman, atunci găsești propunerea mea care să te inspire pentru o vacanță în Istanbul în timpul primăverii. Dacă ai la tine „Muzeul Inocenței“, atunci găsești biletul de intrare printre paginile din urmă ale romanului. Mai multe detalii despre muzeu găsești aici.

Detalii vacanță

Perioada călătoriei: 8-11 martie 2018

Zbor

Ruta: București – Istanbul, operat de Turkish Airlines

Preț: 101 euro de persoană, dus-întors

REZERVĂ ZBOR
Cazare

Grand Naki Hotel | cameră dublă standard cu mic dejun; cotat cu 9.1 pe booking.com

Preț: 85 euro/persoană (170 euro/2 adulți)

REZERVĂ CAZARE
TOTAL

186 euro/persoană cu zbor și cazare

 

0
Zbor
0
Cazare
0
Total

Bine de știut

Aceasta este o propunere de vacanță de tipul DIY (do-it-yourself). Asta înseamnă că rezervările se fac pe cont propriu, folosind link-urile din acest articol. Îți recomand să faci rezervările cât mai  rapid posibil ca să beneficiezi de prețurile afișate.

În cazul în care  propunerea mea de vacanță nu este întocmai pe gustul tău, ai două variante:

  • Îți poti personaliza și configura vacanța după bunul plac folosind motorul de căutare de pe pagina „Inspirație“.

  • Poți apela la serviciile mele de „Consiliere” prin intermediul cărora te pot ajuta să-ți planifici vacanța de la zero.

Sharing is caring

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER