Câteva cuvinte despre …

„Magicianul“ lui Fowles este unul dintre acele romane care m-a făcut să cred că personajele și locurile descrise în carte există și în afară paginilor sale. Acțiunea romanului lui John Fowles se învârte în jurul tânărului profesor de engleză Nicolas Urfe. Într-o încercare disperată de a scăpa de plictiseală și de a se detașa de o existență banală, Urfe lasă în urmă Londra și tot ce-l leagă de acest loc, îndreptându-se către o insulă grecească.

„Insula Phraxos se afla la o distanță de opt ore minunate, parcurse într-un vaporaș liat din sudul Atenei, cam la șase mile de centrul Peloponesului și al unui peisaj și acesta de neuitat: la nord și vest, un braț puternic muntos în îndoitura căruia se adăpostea insula; la răsărit, la o oarecare distanță se afla un arhipelag de insule deluroase: la sud deșertul molcom albastru al Mării Egee, până în depărtare, spre insula Creta. Insula Phraxos era frumoasă. Nici un alt atribut nu i se potrivea; nu era drăguță, pitorească, încântătoare, era și simplu frumoasă. Mi-a luat răsuflarea când am văzut-o prima dată, plutea la ora serii sub Venus ca o maiestuoasă balenă neagră într- mare de ametist. Mi se taie și acum răsuflarea când închid ochii și mă gândesc la ea.“

Aici, în desele sale plimbări, Nicolas îl va cunoaște pe excentricul Maurice Conchis și va intra treptat în lumea sa bizară, plină de mistere. Pe măsură ce înaintează în plasa plină de intrigi a lui Conchis, acesta devine victima unui lung șir de încercări și jocuri ce se află la limita dintre real și imaginar. Insula în sine, „împărțită egal în lumină și întuneric“, devine un personaj ce se adaptează trăirilor lui Nicolas Urfe. Puține au fost romanele pe care le-am citit în care cadrul acțiunii să fie atât de viu, atât de bine descris, încât parcă simți „mirosul sănătos al pinilor și al mării“. 

Așa cum este descrisă de Fowles, Phraxos, în realitate Spetses, este chiar chintesența Greciei neîmblânzite. Atât de mult m-a fascinat această carte, încât am vrut să aflu mai multe despre misterioasa insulă unde se petrece întreaga acțiune. Cum însuși scriitorul menționează în prefață aflu că:

„Insula mea, Phraxos  (insula „îngrădită”) a fost de fapt insula Spetsai unde am predat în 1951 şi 1952 la un internat particular, diferit în acei ani de cel din carte.“ 

Dacă vrei să descoperi insula și să pătrunzi în universul romanului lui Fowles, găsești mai jos propunerea mea pentru o vacanță în Spetses. Trebuie să mai știi că cel mai apropiat aeroport se află în Atena, iar din portul Pireus poți lua feribotul care te va lăsa pe insulă în mai puțin de trei ore. Mai multe informații despre program și tarife găsești aici.

(Sursa: John Fowles, Magicianul, traducere din limba engleză de Livia Deac și Mariana Chițoran, București: Polirom, 2013)

Detalii vacanță

Perioada călătoriei: 17-21 octombrie 2018

Zbor

Ruta: București – Atena, operat de Ryanair

Preț: 48 euro de persoană, dus-întors

REZERVĂ ZBOR
Cazare

Vila Marina | cameră dublă; cotat cu 9.2 pe booking.com

Preț: 84 euro/persoană (168 euro/2 adulți)

Alte variante:

Vila Kalomira | cameră dublă; cotat cu 9.4 pe booking.com

Preț: 100 euro/persoană (200 euro/2 adulți)

Vila Economou Mansion  | cameră dublă; cotat cu 9 pe booking.com

Preț: 177 euro/persoană (354 euro/2 adulți)

REZERVĂ CAZARE
TOTAL

132 euro/persoană cu zbor și cazare

0
Zbor
0
Cazare
0
Total

Bine de știut

Aceasta este o propunere de vacanță de tipul DIY (do-it-yourself). Asta înseamnă că rezervările se fac pe cont propriu, folosind link-urile din acest articol. Îți recomand să faci rezervările cât mai  rapid posibil ca să beneficiezi de prețurile afișate.

În cazul în care  propunerea mea de vacanță nu este întocmai pe gustul tău, ai două variante:

  • Îți poti personaliza și configura vacanța după bunul plac folosind motorul de căutare de pe pagina „Inspirație“.

  • Poți apela la serviciile mele de „Consiliere” prin intermediul cărora te pot ajuta să-ți planifici vacanța de la zero.

Sharing is caring

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER