Câteva cuvinte despre …

„Amor fără miză“, romanul scriitorul francez Jean D’Ormesson, ne poartă pașii de această dată prin Roma, pe urmele personajelor sale, Béatrice și Philippe. Povestea, așa cum suntem anunțați încă de la începutul romanului, este cea a unei iubiri neîmplinite care putea fi fericită. Philippe, un tânăr ce așteaptă totul de la viață fără a dărui prea mult, o întâlnește pe Béatrice în timpul unei vacanțe la Roma.

„Gara din Roma mi s-a părut admirabilă. Toată albă și veselă, făcută mai degrabă pentru sosiri decât pentru plecări. Mă așteptau niște prieteni. Ieșind în piață, am avut iar senzația aceea de fericire pe care doar Italia ți-o poate da. Roma strălucea puternic în soare. Și, ieșind din tren, apoi din gară, mi-am promis mie însumi că o să fiu fericit. Azi pare că totul a început acolo, în piața gării, între taxiuri verzi și hamali guralivi.“ (p.11)

Roma devine astfel locul de joacă al celor doi îndrăgostiți, purtându-ne și pe noi, cititorii, prin toate cotloanele sale, mai mult sau mai puțin cunoscute. Fontana di Trevi, pinii de la Colosseum-ul, Castelul Sant’Angelo, podul peste Tibru, Santa Maria in Trastevere, Piața Spaniei, San Giovanni a Porta Latina, Béatrice și Philippe sunt ghizii noștri pe parcursul cărții și ne prezintă în detalii vii cele mai frumoase atracții ale orașului.

„Roma, cu toate statuile ei, cu inscripții în marmură, cu prinți Orsini și prințese Colonna, cu pinii aceia sub cerul foarte albastru, cu cele șapte coline a căror listă completă mi-o aminteam doar rareori, cu piațetele și locurile aglomerate, Roma îmi dăruia tot ce mi-aș fi putut dori.“ (p.50)

Episodul meu preferat din carte este incursiunea îndrăgostiților la San Giovanni a Porta Latina. Totul este redat atât de viu și de intens încât ai impresia că ai ajuns pe străduțele Romei, că pășești pe urmele celor doi iubiți, că auzi copitele calului în noapte, că traversezi piața Veneția și treci prin fața Colosseumului, că urci colinele și că treci pe lângă grădini parfumate.

„Priveam cerul și stelele, biserica și clopotnița, pe Béatrice. Aerul tremura în răstimpuri. Béatrice a șoptit: « Ce frumos e. » Număram stelele și colonetele din turn. Încercam să învăț pe de rost, pentru totdeauna, și dinții, și părul, și ochii, și buzele ei. Da, poți să numeri stelele și colonetele, poți să rechemi în amintire strălucirea dinților și culoarea ochilor. Dar nu ai cum să memorezi așteptarea și întunericul.“ (p.45)

În final, Béatrice și Philippe își pierd calea unuia către celălalt. Este o poveste universală despre două ființe care s-au iubit la un moment dat, însă ale căror inimi nu s-au sincronizat niciodată. Pentru că, din păcate, există un timp pentru orice lucru, inclusiv pentru dragoste. Doar Roma rămâne Orașul Etern.

„Brusc, Roma nu mai era decât o sumă de singurătăți.“ (p.46)

Dacă vrei să descoperi orașul și să pătrunzi în universul romanului lui D’Ormesson, atunci găsești mai jos propunerea mea pentru o vacanță la Roma.

(Sursa: Jean D’Ormesson, Amor fără miză, traducere din limba franceză de Tania Radu, București: Baroque Books & Arts, 2016)

Detalii vacanță

Perioada călătoriei: 16-19 mai 2018

Zbor

Ruta: București – Roma, operat de WizzAir
Preț: 55 euro de persoană, dus-întors

REZERVĂ ZBOR
Cazare

Relais Merulana Guest House | cameră dublă; cotat cu 9.5 pe booking.com

Preț: 172.5 euro/persoană (345 euro/2 adulți)

REZERVĂ CAZARE
TOTAL

227.5 euro/persoană cu zbor și cazare

0
Zbor
0
Cazare
0
Total

Bine de știut

Aceasta este o propunere de vacanță de tipul DIY (do-it-yourself). Asta înseamnă că rezervările se fac pe cont propriu, folosind link-urile din acest articol. Îți recomand să faci rezervările cât mai  rapid posibil ca să beneficiezi de prețurile afișate.

În cazul în care  propunerea mea de vacanță nu este întocmai pe gustul tău, ai două variante:

  • Îți poti personaliza și configura vacanța după bunul plac folosind motorul de căutare de pe pagina „Inspirație“.

  • Poți apela la serviciile mele de „Consiliere” prin intermediul cărora te pot ajuta să-ți planifici vacanța de la zero.

Sharing is caring

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER